Social Media dag

Social Media dag

Vandaag is het social media dag. Een dag om de impact van social media op communicatie te erkennen en te vieren. Joehee!!

En die impact van social media is groot. En hoewel ik nu de neiging heb om heel veel getallen te gaan noemen, denk ik dat jij zelf ook wel begrijpt hoe groot die invloed tegenwoordig is.

Nu heb ik zelf nog een tijdperk zonder Facebook, LinkedIn, Twitter, Hyves etc meegemaakt. Om iets over de impact van social media te kunnen zeggen, denk ik terug aan de tijd dat deze verschillende platformen nog niet bestonden. Overigens was de invloed van Google ook nog niet zo groot.

Hoe vernamen we toen over wat je vrienden allemaal aan het doen zijn? Of hoe werden zakelijke contacten onderhouden? Hoe werden we op de hoogte gehouden waar bedrijven mee bezig zijn?

Als je iets van elkaar wilde weten, belden we met elkaar i.p.v. te appen. Je sprak elkaar in het echt. Wanneer je op vakantie was geweest liet je een fotoalbum zien van alles wat je hebt beleefd. De verhalen over de reis deelde je pas na thuiskomst.
Bedrijven adverteerden volop in de wat we nu vaak offline-media noemen: radio, TV, kranten, magazines etc. En vacatures werden ook voornamelijk in papieren media geplaatst.

Alles wat ik boven beschreef gebeurt natuurlijk nog steeds. Mensen ontmoeten elkaar nog steeds in het echte leven. Netwerken met zakelijke contacten is er natuurlijk ook altijd al geweest.  Toch zijn alle vormen van contact in een heel andere dimensie terecht gekomen door de invloed van social media. Dat behoeft verder geen toelichting. Contacten zijn sneller gelegd. Heb je een nieuwtje te vertellen (privé of zakelijk), dat wordt makkelijk de wereld in geslingerd. De snelheid waarmee bepaalde berichten tot je komen is ongekend groot. Ok, je kunt een discussie voeren over de inhoud van wat we te zien krijgen. Alleen dan zijn we over twee weken nog niet klaar met lezen van dit blog.

Toegegeven, ik kan ook niet meer zonder social media. Niet alleen omdat ik bedrijven hierover adviseer. Als persoon zie ik ontzettend veel voordelen in alles wat social media heeft gebracht. Zowel privé en vooral zakelijk. Want de kracht ervan zit hem, volgens mij, in de grotere verbondenheid die je hebt met mensen. Gedachten, activiteiten, die iemand bezighoudt en motiveert. Van elkaar leren en op die manier hopelijk meer begrip kweken voor elkaar. Dat zie ik als een groot hoger doel van social media.

Dus dat mag gevierd worden!!

De enige vraag die me nog bezighoudt: Is de wereld groter of kleiner geworden door de invloed van social media? Wat vind jij?